Over Ons

Beste wijnvrienden,

In mei 2020 hebben wij onze droom kunnen verwezenlijken, na jaren van onderzoek, gesprekken voeren, cursussen doen hebben wij op ons landgoed een wijngaard kunnen realiseren.

Het landgoed, behorend bij Slot Doddendael, wordt al decennia gebruikt voor horeca doeleinden. Een vaak gehoorde opmerking van onze gasten is dat ze zich wanen in Zuid Europa, de sfeer van het slot, de diverse mogelijkheden buiten op het landgoed zorgen voor een Mediterraanse sfeer. De wijngaard is een mooie toevoeging voor deze beleving en we hopen u dan ook snel te mogen ontvangen voor een borrel, diner of proeverij in de wijngaard.

Gedurende de afgelopen jaren hebben we met veel wijnkenners gesproken, een bijzondere dank willen we uitspreken aan Diederik Beker, eigenaar van het Betuws Wijndomein. In onze ogen de beste wijnmaker van Nederland. Hij heeft ons fantastisch geholpen in de opstartfase van de wijngaard en zal ons ook blijven begeleiden in de volgende fases.

Ook zonder onze wijndeelhouders, hadden we deze wijngaard niet kunnen realiseren. Zij hebben met hun investering bijgedragen aan de realisatie en wij hopen ook samen met hun de komende jaren veel plezier te mogen beleven in de wijngaard om samen over enkele jaren een prachtige mousserende wijn op de markt te kunnen brengen.

Foto door: Soetkees

Want dat is wat we gaan doen, de “beste” mousserende wijn maken van Nederland!

Houd onze website en social media kanalen in de gaten om de ontwikkeling van de wijngaard te volgen en om deel te nemen aan onze activiteiten!

Tot snel in onze wijngaard.

Santé

Fabienne en Jan Willem

Volg alle nieuwtjes

In de media

‘De gaard is straks goed voor zo'n drieduizend flessen per jaar.’

Instagram

‘Perfect planting’

Facebook

‘Domein Doddendael is een initiatief vanuit Slot Doddendael.’

Druiventeelt

Nederland is steeds geschikter voor de teelt van de wijndruif; de vitis vinifera. Dit komt door de opwarming van de aarde en de nieuwe druivenrassen die bestendig zijn tegen de omstandigheden in ons kikkerland. We hebben ervoor gekozen om PIWI rassen aan te planten. Dit is de vitis vinifera gekruist met een Amerikaans ras, wat ervoor zorgt dat het ras beter bestendig tegen schimmels is. Deze rassen hebben minder zonuren nodig om dezelfde hoeveelheid suikers te produceren, komt dat even goed uit in het land van Maas en Waal. We hebben de keuze gemaakt voor de rassen; Johanniter, Sauvignon Gris en Sauvignac. In 2023 zullen we onze eerste oogst hebben, dit gebeurt allemaal handmatig.

Vinificatie

Met deze druivenmost kunnen wij bij Betuws Wijndomein terecht voor de vergisting. Vervolgens wordt de ‘methode traditionelle’ toegepast, dit is de vinificatiemethode die ook toegepast wordt in de champagne. Het is een langdurig en arbeidsintensief proces waarbij de koolzuur zich in de fles vormt, en de mousse zich beter integreert in de wijn.